Fransanatomi

Har börjat läsa på lite inför kommande teoriprov i min fransförlängningsutbildning. Rättså mycket att kunna och lägga på minnet, speciellt om fransarnas olika växtfaser. Det är väldigt intresssant! Mycket man inte visste om sina fransar.





Tänkte berätta lite kort om en frans växtfaser!
En frans genomgår 3 olika växtfaser: Anagen fas, Katagen fas och Telogen fas.

I den Anagena fasen så sker tillväxten av fransarna. Det pågår konstant cellaktivitet i hårsäcken som skapar fransstrået. Fasens längd varierar från person till person och varar i ca 30-45 dagar.

I den Katagena fasen är fransen färdigproducerad och hårsäcken drar ihop sig. Fransen börjar leta sig uppåt i hårsäcken och då upplevs det som att fransen fortfarande växer, vilket den inte gör. Längst ner på strået har en lite "klubba" av celler bildats och denna fungerar som ett ankare som håller fast fransen under huden. (När man tappar en frans kan man ibland se en liten vit prick i ena änden och det är då "klubban" man ser, det är samma sak som man kan se på ett hårstrå.) Denna fasen pågår i 2-3 veckor.

I den sista fasen, den talogena, så vandrar fransen upp till hudens yta och håller sig kvar tills den så småningom tvingas ut helt av en ny frans (som nu har genomgått steg 1 och 2 av växtfaserna) och kommer underifrån. Fransen kan även falla av vid tvätt eller vid applicering av mascara. Fasen pågår i 2-3 månader.

/ Linda


bloglovin

Kommentarer




Kommentera inlägget här:



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihåg mig?

Trackback